OVER MIJ

Een wijngaard in Brandevoort? Kan dat?

Jazeker! Ik ben Hugo de Ruiter, trotse eigenaar van Wijngaard Brandevoort en sinds 2009 woonachtig in Brandevoort met mijn vrouw en kinderen.

Mijn dag begint met koffie (ik werk voor ‘Nespresso’) én eindigt (regelmatig) met een lekker wijntje.

2000, zo begon het …

Al bijna 20 jaar geleden zag ik het voor me, een wijngaard in Brandevoort. Al jaren bezocht ik wijngaarden in het buitenland en speelde met de gedachte om een wijngaard in Nederland beginnen. Wat een droom leek, kreeg steeds meer vorm.

Ik wist inmiddels veel over wijnbouw en volgde met regelmaat wijn-en spijscursussen. Daarnaast organiseerde ik zelf regelmatig wijn- en spijsproeverijen voor familie en vrienden, samen met een bevriende chef-kok uit Spanje. Een mooie tijd waar ik nog graag aan terugdenk.

In eigen land maakte ik kennis met de wijnboeren die Nederland rijk is. Er zijn al zo’n 180 wijngaarden die prachtige wijnen produceren en regelmatig internationale prijzen in de wacht slepen.

Wijnboer start in Brandevoort
In 2017 was het zover. Ik hakte de knoop door en stapte naar de Gemeente Helmond met de vraag of er een stuk grond in Brandevoort beschikbaar was voor wijnbouw. Wat volgde was een enthousiaste reactie; ‘Ja er was grond beschikbaar.’ Echt!

Sinds die tijd ben ik druk bezig met de voorbereidingen want bij het ontwikkelen van een wijngaard komt ontzettend veel kijken. Ik had niet alleen geschikte grond nodig maar ook tijd, mensen, middelen én geld natuurlijk.

Omdat ik zeker wilde weten of de bodem wel geschikt was, heb ik bodemonderzoek gedaan. Zo moeten PH-waarde en zuurstofdoorlaatbaarheid goed zijn voor de druiven.

Gelukkig was dit onderzoek positief en de grond werd goedgekeurd voor wijnbouw!
Met het toevoegen van kalk en een mengsel van verschillende bloemen en planten.
zullen pH-waarde zuurstofdoorlaatbaarheid nog beter worden.

We gaan dus echt van start! Om precies te zijn, Wijngaard Brandevoort gaat oogsten op het stuk grond, vlakbij de rotonde bij Villa Vrolijk (nu nog een maisveld).

Help mee en voel je ook een beetje wijnboer!

De kennis die ik heb wil ik graag delen door middel van rondleidingen op de wijngaard, maar ook uitleg geven als je meer wilt weten over wijnbouw.

Samen met andere wijkbewoners en wijnliefhebbers wil ik een groot succes maken van Wijngaard Brandevoort!

Mijn doel is om een aantal heerlijke wijnen te maken waarbij ik een goede balans wil houden tussen kwaliteit van de wijn en biodiversiteit. Er zijn tientallen druivensoorten toegestaan in de wijnbouw maar niet alle druivensoorten zijn geschikt om lekkere wijn te worden. De Johanniter bijvoorbeeld is heel geschikt in Nederland. Deze afstammeling van de uit de Moezelstreek bekende Riesling zorgt voor een mooie frisse witte wijn en in combinatie met de meer exotische Solaris voor een mooie uitgebalanceerde smaak. Daarnaast hebben we de ‘Regent’, een druif die in Nederland voor heerlijke rode wijnen kan zorgen.

Wijn maken

Om de ideale omstandigheden voor de druiven te bereiken moet er veel gebeuren;
bodembewerking, snoeien, druiven oogsten, ontstelen, persen, gisten en uiteindelijk bottelen. In het begin maak ik gebruik van apparatuur van een wijnboer uit de buurt. Uiteindelijk is het doel om de apparatuur zelf aan te schaffen.

Ik vind het geweldig als je mij wilt helpen om dit alles mogelijk te maken. Dat kan al met een klein bedrag. Daarom heb ik op mijn website, een crowdfunding actie opgezet.

Meld je aan en word ‘vriend van de wijngaard’

Help mee en meld je aan als “vriend van de wijngaard.” We gaan samen met andere wijnliefhebbers snoeien, oogsten en daarna genieten van ons resultaat (met een wijntje natuurlijk).

Meld je aan voor een van de wijnpakketten op:
https://wijngaardbrandevoort.nl/crowdfunding/, kies een pakket en vul je gegevens in. Ook bedrijven kunnen investeren!

Om een succes te maken van Wijngaard Brandevoort is tenminste € 85.000,- nodig, Een investering die efficiënt besteed wordt aan:

* Apparatuur
* Bodembewerking
* Ploegen en bemesting
* Palen, draad, ankers
* Planten
* Productontwikkeling
* Flessen, kurken en etiketten
* Publiciteit

Wijnvrienden van Wijngaard Brandevoort

Vrienden van Wijngaard Brandevoort profiteren van tal van voordelen:

* Als wijnvriend kun je als eerste exclusieve wijnen bestellen
* Je bent welkom voor een rondleiding met wijnproeverij
* 1x per jaar word je uitgenodigd voor een wijnfeest
* Proef en beoordeel als eerste onze nieuwe wijnen
* Blijf op de hoogte van culinaire hotspots waar onze wijn wordt geschonken

Mocht het niet lukken om het doelbedrag bij elkaar te halen vóór 1 juni 2021, dan is dat natuurlijk heel jammer maar daar gaan we dan ook niet vanuit. Het geïnvesteerde bedrag wordt dan zo spoedig mogelijk teruggestort. Het geld wordt vóór die datum dan ook niet gebruikt en komt vast te staan op een speciale rekening.

Waanzinnige wijn van Wijngaard Brandevoort, ook in de horeca
Wijngaard Brandevoort wil de meest waanzinnige wijnen produceren voor thuis én voor de gastronomische wereld. Ook de horeca in de regio is inmiddels betrokken. Naast de verkoop van wijn willen we samen met onze partners een smaaksensatie creëren voor onze gasten. Samen met de sommelier en chef-kok gaan we op zoek naar de perfecte smaakcombinaties tussen heerlijke gerechten en prachtige wijnen.

Proefpanel
Smaken verschillen, daarom zal er een proefpanel van start gaan. Interesse? Meld je aan via https://wijngaardbrandevoort.nl/contact/ en vul het contactformulier in.

Wijngaard Brandevoort brengt wijnliefhebbers graag bij elkaar om te genieten van al het moois dat de gastronomische wereld te bieden heeft. Met elkaar ontdekken we nieuwe smaken en ontmoeten we andere gepassioneerde wijnliefhebbers.

Meer weten over de wijngaard?
Neem gerust contact op. Stuur een mail naar info@wijngaardbrandevoort.nl , vul hier het contactformulier in of bel: 06-47063436.

Contact
Om spam te voorkomen vragen we u de
onderstaande code over te typen.

captcha

Wijngaard Brandevoort

Hugo de Ruiter
Biesveldje 7
5706KT Helmond

Website: www.wijngaardbrandevoort.nl
E-mail: info@wijngaardbrandevoort.nl
Telefoon: +31647063436
KVK: 74744828